Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της ΔιΕΕξόδου στη Θεσσαλονίκη



Δελτίο τύπου, Θεσσαλονίκη, 18.9.2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της ΔιΕΕξόδου στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στη Θεσσαλονίκη η συνέλευση συγκρότησης της «ΔιΕΕξόδου»-πρωτοβουλίας αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΔΟΘ συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές, συνδικαλιστές, μέλη φοιτητικών συλλόγων, του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την παρουσίαση των ιδρυτικών θέσεων της κίνησης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην ιδρυτική συνέλευση της ΔιΕΕξόδου στις 3/7/2016. Στις εισηγητικές τοποθετήσεις τονίστηκε ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που
δεν είναι άλλος από την επιβολή σκληρών αντεργατικών μέτρων και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και ο αντιδραστικός χαρακτήρας της που δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί ούτε να αλλάξει. Εκφράστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός κινήματος που το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσει στην αναχαίτιση των νεών μέτρων που θα έρθει να επιβάλει η κυβέρνηση με τις ευλογίες της ΕΕ.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια σε προβληματισμό και προτάσεις και τονίστηκε η ανάγκη εξειδικευμένης δουλειάς σε κάθε κλάδο ώστε να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ σε τομείς όπως η εκπαίδευση, τα εργασιακά δικαιώματα, η ανεργία, το περιβάλλον, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μεταλλευτικές δραστηριότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη Χαλκιδική και της Β. Ελλάδα. Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη η ΔιΕΕξοδος να βγει στο προσκήνιο σε εκδηλώσεις και δράσεις, διακριτά και ενσωματωμένη μέσα στα κινήματα και την κοινωνία. Επίσης καταγράφηκε η ανάγκη ανάλυσης και εμπλουτισμού της διακήρυξης με κείμενα θεματικά, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των επιπτώσεων της συμμετοχής στην ΕΕ σ’ όλους τους τομείς, ώστε να γίνουν αντιληπτές από όλους.  Στις τοποθετήσεις υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξει εκλαΐκευση της κριτικής στην ΕΕ, αλλά και η τεκμηριωμένη υποστήριξη των δυνατοτήτων που θα απελευθερώσει η αποδέσμευση από την ΕΕ, που είναι κρίσιμος πολιτικός στόχος που δίνει προοπτική στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος.
Επιπλέον αποφασίστηκε ο σχεδιασμός των πρώτων δράσεων που αφορούν τη διοργάνωση εκδήλωσης το προσεχές διάστημα με θέμα Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συγκρότηση ομάδων δουλειάς, καθώς και η προετοιμασία της συμμετοχής στην πανελλαδική συνέλευση της ΔιΕΕξόδου στην Αθήνα στις αρχές Νοέμβρη. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την εκλογή συντονιστικού οργάνου και τη συλλογή δεκάδων υπογραφών στήριξης της Διακήρυξης της ΔιΕΕξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου